вівторок, 15 листопада 2016 р.

ЯВОРНИЦЬКИЙ ЗУСТРІНЕ НА ВОКЗАЛІ!



Вечоріє, біля меморіального будинку-музею Дмитра Яворницького листопад щедро осипає золотаве листя. З віконечка будівлі на кущ калини ллється світло, разом з ним, - лине українська пісня, народне слово. 

Деякі перехожі почувши музику, спиняються й здивовано зазирають у сяючі вікна, зазвичай тихої будівлі. Сьогодні у будиночку буяє свято - тут відзначають 161-ї річницю від дня народження «батька козацького», академіка Дмитра Яворницького!
Будівля у якій мешкав Яворницький – мальовнича та невеличка. 

Не назвати її маєтком, та й на звичайну хатинку не схожа. Дмитро Іванович називав своє помешкання «козацьким куренем». Й був правий! Тут, як у всякому січовому курені, було завжди людяно. Гостювали у академіка різні творчі особистості: кобзарі, поети, письменники, художники, нащадки запорожців бували. 
Після смерті Яворницького, творче життя у його будиночку занепало. З Незалежністю України – помалу відновилося. Останні ж роки ніби вернули у музей «Дух минулого». Тут все частіше збираються митці. 
Обов’язково – на День народження Дмитра Івановича. От і цей рік на гостини до будинку «козацького батька» прийшли: історики, краєзнавці, музиканти, письменники, журналісти, громадські діячі. В невеличкій гостинній було людно та дружньо. Гості говорили про життєвий шлях Дмитра Івановича, його внесок у розвиток культури, історії, археології та збереження спадщини українського народу, - це питання й нині потребує уваги.


Цікаво розповів про «батька козацького» відомий дослідник його творчості, доктор філологічних наук Анатолій Поповський, от і доктор історичних наук Сергій Світленко та краєзнавець, журналіст Микола Чабан додали змістовної інформації.


Багато зробив Дмитро Яворницький для нашого міста та області - тридцять років очолював Катеринославський музей. Передав до нього власну колекцію козацьких старожитностей(зброю, одяг, предмети побуту, художні полотна тощо). Нині музей заслужено носить ім’я видатного українського вченого, нещодавно рішенням міської ради центральний проспект міста було перейменовано на честь Дмитра Яворницького. Також цього року, з нагоди 161 річниці народження академіка, музей випустив серію листівок з краєвидами сучасного проспекту Дмитра Яворницького.
Ці листівки презентувала під час заходу керівник Меморіального музею,Яна Тимошенко.
Яворницький зустрічатиме на вокзалі!
Загалом, вечір був цікавий, ніби відчувалася на ньому приступність Дмитра Яворницького. От і скульптор Володимир Небоженко презентував скульптуру-ескіз майбутнього пам’ятнику Дмитру Яворницькому що може з’явитися у м. Дніпрі.

Гостям дуже сподобалася робота. Тим більше що на ній Яворницький зображений разом з кобзарем, що грає на бандурі. Той кобзар – образ народу українського, що пройшов усі біди та не втратив волі духу.


Дійсно чудова скульптурна композиція, вона буде дуже цікавою не тільки нашим землякам а й туристам! Присутні на заході виголосили бажання аби подібна статуя була встановлена на вокзалі м. Дніпро, - на місці колишнього пам’ятника Петровському. Дійсно – де ж стояти статуї на честь «козацького батька» як не на початку проспекту ім. Яворницького. Віримо, що так і станеться! Це буде гідний подарунок видатному земляку!

1 коментар:

  1. З нетерпінням чекаємо на новини про встановлення п. Яворницькому Д.
    Це дійсно буде шанована жителями композиційна скульптура .Хороший задум. Педагоги за ! Історія нашого краю в особі Яворницького буде цікавою і туристам однозначно.Бо ж "Запорожці..." у нас одні . Дякую за хорошу творчу ідею.

    ВідповістиВидалити